Skip to content

De brigade

Geveltuinbrigade

Geschiedenis

Gents MilieuFront (GMF) schreef in 2017 een ambitieus plan voor het Gentse burger budget, en haalde dankzij de vele stemmen de eerste plaats met het idee om 500 geveltuinen aan te leggen bij Gentse burgers. Na de infoavond met de gentse “stad bioloog” en de publicatie van het aanbod stroomden de aanvragen heel snel binnen.
We organiseerden het team met Liesbet als coördinator en 4 plantdag coördinatoren: Simon, Wim, Jana en Lieven. Sinds 2021 leidt Steffi de Geveltuinbrigade in goede banen met Gert, Daniël, Broes, Benjamin en Thijs als freelance geveltuinbrigadiers. 

Vervolgens kochten we het materiaal, een stevige 2e hands bakfiets, drilboor, koevoet, hamer, enzo. En al gauw waren we klaar voor het uitbreken en installeren van de eerste geveltuinen in de Scheldestraat in Sint- Amandsberg, waar 5 buren met elkaar hadden afgesproken om te helpen bij de aanleg van de geveltuinen. Liesbet ging op zoek samen met Bert naar een betrouwbare leverancier van planten uit de buurt.

De plantseizoenen zijn Maart – April – Mei en September – Oktober – November, en na het eerste seizoen hadden we reeds een paar honderd geveltuinen aangelegd. De eerste leerlessen zaten er op en dankzij de vele bijdragen van vrijwilligers lagen we voor op schema.

Na seizoen 2 was het stilaan tijd om een betere bakfiets aan te kopen, en ook een stevigere boormachine was aan de orde. We raakten vlot op elkaar ingespeeld en ook dit seizoen overtroffen we het vooropgestelde aantal tuinen, en kwamen we al boven het initieel doel van 500 tuinen uit.

In laatste seizoen testten we nog verschillende manieren uit om op een dag zowel uit te breken aan te leggen en te planten in een beweging. De aanvragen bleven binnenstromen en we droomden stilaan van een doorstart nadat het budget van de stad op was. We besteedden het laatste stuk van ons budget dan ook in een webshop om zo aanvragen te kunnen kanaliseren naar ons nieuw aanbod. 

In mei 2020 sloot de Geveltuinbrigade een nieuwe subsidieovereenkomst af met Stad Gent voor een 700tal gratis geveltuintjes voor Gentenaars, verdeeld over prioritaire straten en straten die heraangelegd worden. Daarnaast kunnen mensen voor de eerste keer ook een geveltuintje aanvragen via onze webshop, en hiervoor betalen. De Geveltuinbrigade 2.0. is geboren!

Sindsdien onderhandelt de Geveltuinbrigade tweejaarlijks een nieuwe subsidieovereenkomst met Stad Gent. We zijn 2024 en still counting.

Geveltuinbrigade

Ons team

Steffi Boelens
Steffi Boelens
Coördinator Geveltuinbrigade
Thijs Maeckelberghe
Brigadier
Benjamin Van de Velde
Brigadier
Gert Rooms
Brigadier
Daniël Vernooy
Brigadier
Broes Cottyn
Brigadier

TEAM Onze brigadiers gaan zo veel mogelijk samen op pad met een vrijwilliger. Zo kunnen we onze service nog sneller en efficiënter aanbieden en kan de vrijwilliger concreet bijdragen aan een groenere stad.

TRANSPORT We verplaatsen ons bewust met elektrische cargo fietsen en kiezen zo voor een duurzaam transport.

Geveltuinbrigade

Hoe werken we

Een geveltuin is de verticale begroeiing van planten langs de gevel.

Om dit te verwezenlijken worden een of meerdere tegels uit het voetpad verwijderd, een gat gegraven van +/- 60cm diep en opgevuld met mengcompost en planten.

Meestal wordt dan een kabelstructuur aan de gevel bevestigd met behulp van 6 oogvijzen en een speciale gecoate draad. Dit hebben de meeste klimplanten nodig om zich aan te hechten. Onze keuze van klimplanten hecht zich niet niet vast aan de gevel. Er kan echter ook worden gekozen om enkel lage planten aan te planten.